Community Art

Community art is kunst die voortkomt uit de samenwerking met een gemeenschap. Hieronder een overzicht van een aantal projecten waar ik aan meewerk of heb gewerkt.

Al wat de klok slaat
Op 17 oktober 2009 ontwikkelde ik speciaal voor de Kindermuseumnacht een theatrale meezingvoorstelling met het beiaard in de Domtoren in Utrecht. Met medewerking van Jacqueline Fleskens, Nelleke Post en Arie Abbenes werden kinderen ondergedompeld in het indrukwekkende carillon, de prachtige locatie en natuurlijk hun eigen gezang.

Marco Polo in Amsterdam
In november 2008 speelde de opera Marco Polo van Tan Dun bij De Nederlandse Opera. Daar omheen vond een groot community art project plaats. Componisten maakten met theatermakers een miniopera in Chinese winkels in en om de Zeedijk en 1800 zangers hebben een groot werk uitgevoerd rond het Muziektheater.

Ik ben zelf betrokken geweest bij het onderdeel de Zijderoute. 11 scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam hebben een muzikant geadopteerd uit een land aan de zijderoute waarmee zij een spetterend concert hebben gegeven in mei 2008. Ik adviseerde bij de ontwikkeling, schreef lesmateriaal over de muziek van de zijderoute en ben samen met de Turkse componist Selim Dogru in een VWO 3 klas aan het werk geweest. Kijk op de speciale website Marco Polo in Amsterdam.

De Symphony for All was een concert in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Componist Merlijn Twaalfhoven schreef een stuk waarin het Amman Symphony Orchestra, plaatselijke Arabische muzikanten en kinderen van Palestijnse vluchtenlingenscholen muziek maakten.

Samen met collega's Hans van der Veerdonk en Maartje Stuulen heb ik de workshops voor de kinderen ontwikkeld en uitgevoerd. Hieronder een korte documentaire over het concert in Amman.

In mei 2008 volgde de Symphony Arabica met een aantal concerten in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag gebaseerd op het in Amman ontwikkelde model met in Nederland levende Palestijnse muzikanten en kinderen van plaatselijke basisscholen. Hieronder een impressie van één van die concerten.

De Patátátoe is een jaarlijks terugkerend buurtevenement op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam. Zingend en spelend worden aardappelen uitgedeeld.


Dit alles staat onder de bezielende leiding van de Stichting ACCU aangevoerd door creatieve legende en Dogtroep-man Jos Zandvliet.

Hart was een project waarin de locatie van een oud fort aan de Oude Hollandse Waterlinie werd gebruikt voor een spectaculaire locatievoorstelling.


Bezoekers werden meegenomen in een theatrale rondgang over het terrein. Geprojecteerde beelden werden gecombineerd met live muziek, geschreven door professionals, maar uitgevoerd door amateurs uit de regio zelf. Kinderen uit groep 7 en 8 vervulden een belangrijke rol. Ik was verantwoordelijk voor de taak van de kinderen en heb ze voorbereid en begeleid tijdens de voorstellingen.
Een aantal reacties uit de pers:

Het AD Groene Hart spreekt van:
Herkenbare verhalen, in hun eenvoud heel puur en humoristisch' en: 'Een ode aan het Groene Hart'
en besluit met: ‘Hart is fantastisch’.

Alphen CC kopt:
'Het Groene Hart heeft eigen lied´en:´Het publiek wordt meegenomen in een verpletterende cadans
naar de finale'.

De voorstellingen waren van 19 september tot en met 1 oktober 2006 op het Fort van de Verbeelding in Bodegraven.


text